Het Comenius is twee frisse, duurzame scholen rijker in Capelle

november 2014

 Eigentijds onderwijs mogelijk in nieuwbouw

De leerlingen van het beroepsonderwijs en de mavo van het Comenius College in Capelle zullen vanaf de eerste schooldag in 2015 lessen volgen in twee splinternieuwe gebouwen aan de Lijstersingel. De gebouwen voldoen aan het kenmerk ‘Frisse school’. Ze zijn duurzaam gebouwd en energiezuinig.
Het belangrijkste is dat er voor de leerlingen prachtige nieuwe faciliteiten zijn, zoals vaklokalen met eigentijdse voorzieningen en overal WiFi. Het onderwijs aan de mavoleerlingen en leerlingen van het beroepsonderwijs kan daardoor tot nog betere resultaten leiden.


Rector Hans Neven van het Comenius College is trots op de nieuwbouw van zijn school. Hij zegt: ‘Naar het nieuwe gebouw voor de drie colleges van het beroepsonderwijs en dat voor de mavo werd reikhalzend uitgekeken. De nieuwe faciliteiten bieden veel nieuwe kansen en mogelijkheden voor die opleidingen. Bovendien maakt de leerbrug – de verbinding tussen de gebouwen – het mogelijk ook leerlingen te stimuleren en uitdagingen te creëren. Bijvoorbeeld voor leerlingen in de kaderopleiding met vakken op mavo-niveau of voor leerlingen in de pre-havo die gebruik kunnen maken van havo-faciliteiten in het Lyceumgebouw. “Hoe ver kun jij komen?”, met andere woorden.’

Comenius Mavo
Het kleinste nieuwe gebouw – met oranje-gele bakstenen – is de thuisbasis van de Comenius Mavo. Daar hebben ook de leerlingen van de pre-havo route, een uitdagend traject voor leerlingen met een vmbo/havo-advies, die na drie jaar kunnen instromen in havo 4, eigen thuislokalen, gesitueerd tussen de mavo en het lyceum. De rector en het directiesecretariaat zijn er eveneens gevestigd in een aparte vleugel. De vergaderruimten zijn ook te reserveren door externe relaties, zoals schoolbesturen voor primair onderwijs.

Comenius Beroepsonderwijs
Het Comenius Beroepsonderwijs (vmbo basis/kader) trekt in het grootste nieuwe gebouw, met de oranje-rode baksteen. Bijzonder daar is de techniekruimte op de begane grond, 700 vierkante meter met werkplekken voor installeren, lassen, elektro en metaalbewerking en een afgeschermde ruimte voor houtbewerking. Hier gaan leerlingen van het Vakcollege Techniek aan de slag.
Leerlingen van het Vakcollege Mens & Dienstverlenen zullen op de tweede etage kunnen oefenen in de instellingskeuken en het restaurantgedeelte, en ook in de verzorgingsruimten.
Voor de opleiding Veelzijdig Vakkundig zijn op de eerste etage speciale lokalen beschikbaar waar het vak talent & ontwikkeling gegeven wordt. .

Stilteruimte
In beide gebouwen is een stilteruimte gemaakt op de begane grond. Daar kunnen leerlingen en medewerkers zich terugtrekken om een berichtje te schrijven, een kaarsje aan te steken of op een eigentijdse manier aandacht te vragen voor een gebeurtenis of persoon, een gebed uit te spreken of een gebedsbriefje achter te laten in de bijzondere muur.

Veilig en gezond
De nieuwe gebouwen zijn heel transparant en veilig, en er is direct contact mogelijk met docenten en onderwijsondersteuners. De kantines zullen de leerlingen helpen met een zo gezond mogelijk aanbod aan broodjes en versnaperingen. De pleinen blijven in principe rookvrij.

Verhuizing en opening
De komende weken worden de gebouwen ingericht met nieuw meubilair en nieuwe installaties. Het is de bedoeling dat de verhuizing plaatsvindt in de kerstvakantie. De leerlingen zullen er zo min mogelijk van merken. De officiële opening voor genodigden vindt plaats op vrijdag 23 januari. Belangstellenden kunnen tijdens het Open Huis op woensdag 28 januari een kijkje nemen.

 





















 

« ga terug