Valentijn Berlijn, beste vmbo-lasser van Nederland

april 2019

Valentijn Berlijn, leerling Comenius Beroepsonderwijs Capelle, mag zich ‘beste vmbo-lasser van Nederland’ noemen!

Prijswinnaars landelijke finale Laswedstrijden 2019 bekend
Valentijn Berlijn (Comenius College in Capelle a/d IJssel) en Tim Buurke (Winkler Prins in Veendam) zijn de twee trotse winnaars van de landelijke vmbo-Laswedstrijden 2019 die jaarlijks door het Nederlands Instituut voor Lastechniek worden georganiseerd. Van de in totaal 28 kandidaten die zich voor de grootse finale hadden opgegeven, wist Tim eerste te worden bij het onderdeel TIG-lassen en Valentijn bij het onderdeel MAG-lassen met massieve draad.

De Laswedstrijden 2019 vonden woensdag 10 april plaats op een passende locatie: bij Techniek College Rotterdam op de locatie van de RDM Campus.

28 kandidaten
De potentiële winnaars – 15 MAG-kandidaten en 13 TIG-kandidaten – hun docenten, de ouders, sponsoren en belangstellenden werden welkom geheten door Henrik Stevens, directeur van het Techniek College Rotterdam, en Yvonne Olgers, Productmanager Onderwijs van het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Henrik noemde het een spannende dag voor de studenten waarna hij hen veel succes wenste.

Twee stageplekken
Hierna was het de beurt aan de studenten om met het samenstellen en hechten van het finalewerkstuk, een houtkacheltje ontworpen door Yvonne en NIL-examinator Wim Maassen, te beginnen. Net als in voorgaande jaren bevatte ook dit werkstuk alle aspecten die een lasser op niveau 1 moet beheersen. Een kleine drie uur later werd het startschot voor de officiële Laswedstrijden 2019 gegeven. Alvorens er werd gestart, deelde Arlé Rietdijk van Shell Pernis mee dat de twee winnaars een stageplaats bij Shell aangeboden zouden krijgen. 

De winnaars
Iets later dan de bedoeling was, was het dan eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. Yvonne verklaarde dat er zelfs met halve punten per las gerekend moest worden, zo dicht lagen de uitslagen bij elkaar. Maar uiteindelijk waren het Tim Buurke (Winkler Prins in Veendam) en Valentijn Berlijn (Comenius College in Capelle a/d IJssel) die zich ‘beste vmbo-lasser van Nederland’ mochten noemen. De winnaars mochten een mooie lashelm uitzoeken,  en ze kregen een mooie beker. Voor alle kandidaten was er een NIL-medaille en een lasmeetinstrument beschikbaar . 

Het Comenius Beroepsonderwijs en met name Jan de Jong, docent Vakcollege Techniek, is erg trots op Valentijn en onder de indruk van het laswerk van zijn leerling. “Valentijn is een voorbeeld  voor de andere leerlingen op het Vakcollege Techniek. Dit resultaat zet de samenwerking tussen Vakcollege Techniek van het Comenius Beroepsonderwijs en het Techniek College Rotterdam nog meer kracht bij.

Mooie dag
Het Nederlands Instituut voor Lastechniek kijkt samen met alle deelnemers en betrokkenen terug op een geslaagd kampioenschap onder leiding van de deskundige NIL-vakjury. Het Nederlands Instituut voor Lastechniek is trots op alle deelnemers, die alles in zich hebben om de toplassers van de toekomst te worden!

« ga terug