Comenius College Rotterdam Uitje Tech+

november 2017

  

Excursie klas 1 Tech+: Aircraft and Maintenance School te Hoogerheide

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met het project ‘luchtvaart’. Het project hebben we afgesloten met een bezoek aan de Aircraft and Maintenance School te Hoogerheide. Hier worden leerlingen na de middelbare school opgeleid tot monteur voor het vliegverkeer. Zo staan er binnen in de school diverse vliegtuigen, waaronder zelfs een F16.

Voordat we het gebouw binnen mochten, moesten we eerst onze ID laten zien, omdat op het terrein ook een vliegtuigonderhoudsbedrijf zit. Hier worden diverse vliegtuigen van belangrijke personen over de gehele wereld onderhouden en dus is er een streng veiligheidsprotocol. Het was bijvoorbeeld verboden om foto’s te maken van de vliegtuigen op het terrein.

Binnen in de school was het hele andere koek. De leerlingen hebben veel uitleg gekregen over verschillende vliegtuigen en hebben ze zelfs in de cockpit van diverse vliegtuigen gezeten, waaronder de F16. Ook hebben ze een beter beeld gekregen wat het werken als vliegtuigmonteur inhoudt.

Excursie klas 2 Tech+:  Vanderlande, McDonald’s en Central Harley-davidson in Veghel

Al vroeg vertrokken we naar het Brabantse land, Veghel om precies te zijn. Hier staat de hoofdvestiging van Vanderlande. Een bedrijf dat transportbanden maakt voor zeer veel vliegvelden in de wereld, denk aan Schiphol. Ook maken zij transportbanden voor de pakketindustrie,  denk aan het opslaan en sorteren van pakketten.

Na een korte wandeling over het enorme bedrijf hebben we een presentatie van het bedrijf bijgewoond om vervolgens naar de test hal te gaan. Hier hebben we verschillende transportbanden, robots en verpakkingsunits  in actie gezien. Daarnaast konden de leerlingen ook even oefenen met een systeem waarmee koffers niet meer van de band in de bagagewagen getild hoeven te worden.

Na de lunch bij McDonald’s brachten we een bezoek aan de Harley-Davidson dealer te Veghel. Hier hadden ze verschillende motoren buiten gezet, die leerlingen konden bekijken en waar zij een aantal leuke foto’s hebben gemaakt. Ook werd het geluid van de verschillende motoren die buiten stonden  getest met een dB app op de telefoon. Het aantal decibellen geeft aan hoe hard het geluid van de motor is.

De uitleg van de werking van het motorblok was ook heel duidelijk voor de leerlingen. In Veghel hebben ze namelijk een opengewerkt Harley motorblok staan. Daarna nog een rondje door de werkplaats om te zien wat het werk van een motormonteur inhoudt,om vervolgens naar huis te gaan.

Deze dag was een mooie afsluiting van het thema ‘transport’ van klas 2 Tech+ waarbij we hebben gesproken van transport over de weg, water, lucht en via banden.

 

Planetarium

Op woensdag 11 oktober hebben we op onze school het mobiele planetarium laten komen. Op deze manier konden leerlingen kijken naar verschillende projecties over ons sterrenstelsel. Alle eerste en tweede klassen zijn hier naar toe geweest, even als de eindexamen leerlingen natuurkunde uit klas 4.

De grote tent was opgezet in de gymzaal. Het was een ‘u vraagt en wij draaien’- programma van 50 minuten per klas. Voor bijna elke vraag over ons heelal was wel een uitleg, met daarbij een ondersteunende projectie die het verhaal nog levendiger maakte.

Dit planetarium is ook een perfecte aanvulling bij het thema ‘ruimtevaart’ waar klas 1 Tech+ binnenkort mee gaat starten.

« ga terug