Bovenbouw tweetalig havo op Comenius gestart met mini-filmfestival

september 2022

Thema ‘Gender & Identity’ geïllustreerd met fragmenten uit films ‘Fiddler on the Roof’ en ‘Beautiful Boxer’

 

Met een feestelijke lunch op school en een interessant mini-filmfestival in de Rotterdamse bioscoop Kino is de bovenbouw van het nieuwe tweetalig havo op het Comenius Lyceum Capelle dinsdagmiddag 20 september 2022 officieel van start gegaan. Negentien leerlingen vormen de voorhoede van dit vervolg op het tweetalig havo in de onderbouw.

Het thema van het mini-filmfestival was ‘Gender & Identity’. De leerlingen in de tto-havo-4 klas zullen de komende maanden verder werken over dit thema tijdens de lessen Engels, maatschappijleer, godsdienst en beeldende vorming. Ze verdiepen zich in de rol van traditie (godsdienst), de relatie tussen kleding en identiteit (maatschappijleer), seksestereotypen in reclame (Engels) en de manier waarop gender en identiteit worden gerepresenteerd in schilderijen, foto’s en films (beeldende vorming). Tijdens de filmmiddag bekeken de leerlingen fragmenten van films die de leraren hadden geselecteerd, variërend van de klassieker ‘Fiddler on the Roof’ tot de Thaise film ‘Beautiful Boxer’. Ze beantwoordden tussentijds vragen in een brochure; de antwoorden worden in een portfolio geplaatst dat ze de komende tijd gaan vullen. Ook stemden ze over stellingen die de leraren hadden geformuleerd. Zo werden ze actief bij het thema betrokken.

Engels als voertaal
Tijdens de lessen in de vier genoemde vakken is Engels de voertaal voor leraren en leerlingen. Leerlingen maken opdrachten eveneens in het Engels. Zo kunnen ze aan het eind van het tweetalig havo ook hun IB-certificaat halen, waarmee ze toegang krijgen tot een Engelstalige vervolgopleiding.
Het Comenius Lyceum heeft als ambitie om de tien competenties van IB-leerlingen door middel van de lessen te stimuleren.
IB-leerlingen zijn: inquirers, knowledgeable, thinkers, communicators, principled, open-minded, caring, risk-takers, balanced, reflective.
De andere schoolvakken volgen de leerlingen in het Nederlands, omdat ze zich daarvoor voorbereiden op het eindexamen in het Nederlands.

Tweede vakoverstijgend project
Het tweede vakoverstijgend project dat in november 2022 start, is: Make your own democracy. De leerlingen gaan dan bij wijze van oefening eigen politieke partijen oprichten, compleet met beginselprogramma, strategieën voor framing, logo en huisstijl.

Meer informatie
Kom voor meer informatie over het tweetalig havo op het Comenius Lyceum naar de open dag op woensdag 19 oktober, van 18.00-21.00 uur.
Ook zijn er ieder jaar in januari twee donderdagen waarop groep-8-leerlingen alvast kunnen kennismaken met het tto: de Early Learners. Aanmelden voor deze middagen kan vanaf november. Meer informatie is ook te vinden op
www.comenius.nl
Omdat het Comenius Lyceum een gecertificeerde senior school is voor tweetalig vwo, mag de school ook voor havo een volledige onderwijsroute aanbieden.

« ga terug