Paarse vrijdag op het Comenius Lyceum

december 2018

Derdeklassers op het Comenius Lyceum Capelle woonden dinsdag en woensdag 11 en 12 december met hun mentor een interactieve voorstelling bij over seksuele diversiteit. De voorstelling is een opmaat naar de viering van Paarse Vrijdag.

In de voorstelling ‘Lokaal G.125’ maakten de leerlingen mee hoe de hechte vriendschap tussen twee vrienden op scherp wordt gezet als er een nieuw meisje Rana op school komt, en een van de vrienden verliefd blijkt te zijn op een jongen.

Na afloop van de voorstelling konden leerlingen over het onderwerp met elkaar doorpraten en aangeven op welk moment in de voorstelling het voor hun gevoel te ver ging. De acteurs vroegen aan de leerlingen hoe ze dan wel hadden kunnen reageren.
Een leerling uit vwo-3 zegt achteraf: ‘Ik vond het best een pittige voorstelling. Ik wist niet dat het zo moeilijk is om voor je gevoelens uit te komen.’

GSA-netwerk
De voorstelling was geregeld door het GSA-netwerk op het Comenius Lyceum, een groep leerlingen die de acceptatie van en veiligheid voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) op hun school willen vergroten.
De groep organiseert diverse events op dit terrein, zoals Coming Out-Day en Paarse Vrijdag op vrijdag 14 december.

Op deze dag krijgen leerlingen een paars polsbandje aangeboden, het symbool van solidariteit, dat zegt dat iedereen mag houden van wie hij of zij wil en dat je mag zijn wie je wilt zijn.
Alle leraren openen de dag met dezelfde tekst, waarin de kwetsbare situatie van lhbt’ers wordt benoemd, en de actie om solidair met hen te zijn wordt toegelicht.


« ga terug