Studiebegeleiding

  • Leren leren
  • Monitoren van de resultaten
  • Huiswerkklas
  • Begeleidingsuur
  • Lyceo huiswerkbegeleiding
     

Leren leren

Op het Comenius Lyceum willen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de resultaten van uw zoon of dochter goed zijn. Leerlingen, ouders en docenten werken samen zodat de leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen.
Alle brugklassen krijgen in de eerste periode van het jaar het vak Leren leren. Tijdens deze lessen wordt er gekeken hoe je het beste een toets kunt leren, hoe je aan de slag gaat met je huiswerk en hoe een goede werkplek eruitziet. In de mavo- en pre-havoklassen wordt Leren leren het hele jaar door gegeven.
 

Monitoren van de resultaten

De mentor van de leerling houdt goed in de gaten hoe het met de cijfers van een leerling gaat. Ook van de ouders of verzorgers wordt verwacht dat ze de cijfers van hun kind in de gaten houden. Zo wordt er altijd op tijd aan de bel getrokken als de resultaten tegen gaan vallen.
Op het moment dat de leerling, de mentor, of de ouder niet tevreden is over de resultaten, gaan de drie partijen met elkaar in gesprek. Uitgangspunt van dat gesprek is altijd om te kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de cijfers te verbeteren. Dat kan een andere plaats in de klas zijn, meer vragen stellen tijdens de les, de smartphone thuis uit tijdens het huiswerk maken of het bezoeken van het begeleidingsuur of de huiswerkklas.

Huiswerkklas

Voor de brugklassen wordt er elk jaar een huiswerkklas opgezet onder leiding van een stagiair van de opleiding Pedagogiek. Tijdens deze huiswerkklas krijgen leerlingen hulp bij het plannen van hun huiswerk. Daarnaast krijgen ze verschillende studiemethoden aangereikt. Over het algemeen bestaan de groepen bij de huiswerkklas uit maximaal 10 leerlingen.
De mentor en vakdocent houden in de gaten welke leerlingen er in aanmerking komen om bij de huiswerkklas te gaan. De leerlingen gaan één uur per week naar deze huiswerkklas om begeleiding te krijgen. De huiswerkklas vervangt dus niet het huiswerk maken thuis, maar zorgt ervoor dat leerlingen meer tools hebben om thuis aan de slag te kunnen.

Begeleidingsuur

Elke donderdag is er tijdens het zevende lesuur een begeleidingsuur. Tijdens dit uur kunnen leerlingen op afspraak bij een docent langsgaan. Het kan bijvoorbeeld dat een leerling de stof tijdens de les niet goed begreep, niet uit een bepaalde opgave kwam, of zich nog even extra goed wil voorbereiden op de aankomende toets.
Alle leerlingen zijn op donderdag na het zesde uur uit. Op die manier kan elke leerling gebruikmaken van het begeleidingsuur. Het kan voorkomen dat het begeleidingsuur voor een enkele leerling in overleg met de mentor en de vakdocent verplicht wordt gesteld, om de resultaten te verbeteren.

Lyceo huiswerkbegeleiding

Huiswerkinstituut Lyceo biedt op het Comenius Lyceum huiswerkbegeleiding aan. Binnen een kleine groep en in een rustige omgeving kan de leerling zich volledig concentreren op de werkzaamheden en kan de begeleider alle aandacht en ondersteuning geven die op dat moment nodig is. Tijdens de huiswerkbegeleiding kunnen er vragen gesteld worden, kan zelfs het leerwerk gecontroleerd worden om te kijken of  de stof goed beheerst wordt.
De begeleiding van Lyceo wordt door ouders zelf ingekocht. Hieraan is dus een wisselend bedrag verbonden. Voor meer informatie kunt u het beste direct contact opnemen met Lyceo.