Internationaal project Let’s talk about Soil! van start gegaan

oktober 2018

Het Comenius College heeft vorige week deelgenomen aan het internationale project Let’s talk about Soil. Van 21 t/m 26 oktober zijn vier leerlingen en drie docenten te gast geweest bij de coördinerende school in Sentjur, Slovenië. Vier leerlingen met scheikunde in hun pakket uit VWO-4 waren geselecteerd.

Al vroeg in de ochtend was het verzamelen op Schiphol, want om 6.30 vertrok de vlucht naar Ljubljana. Daar stond  een busje klaar dat ons  comfortabel naar de school in Sentjur bracht, waar de  de gastgezinnen al stonden te wachten. Altijd spannend bij wie en waar je terecht komt maar ook nu bleek al snel, dat alles uitstekend ging. Gedurende de hele week is alles prima gegaan. Sommige leerlingen ontmoetten direct de hele familie. Opa, oma, ooms, tantes enz.

De volgende dag begon het programma op school met een landenintroductie: Spanje, Italië, Polen, Slovenië en natuurlijk Nederland, lieten in mooie presentaties zien hoe hun school en omgeving er uit zag. Daarna volgde een video over grondonderzoek.

Grondonderzoek, voedselproductie en voedselverwerking staan centraal in dit project. Gedurende de hele week stonden onderwerpen op het programma die hier mee te maken hadden: een bezoek aan het ministerie van Landbouw, grondanalyse in het lab, de invloed van een steenkoolmijn op de omgeving, grondgebruik in de Sloveense Alpen, een bezoek aan een ecofarm, grondonderzoek op een akker  etc. Er werd ook een bezoek gebracht aan de mooie stad Ljubljana. Een pareltje dat best door meer mensen ontdekt mag worden.




Op school werd het project regelmatig opgevuld met zang en dans, typisch iets voor de Balkanlanden. Uiteraard zijn er ook een aantal afspraken gemaakt  voor de verdere duur van dit tweejarige project. De vakken scheikunde, biologie en aardrijkskunde zullen centraal staan. 

Het volgende bezoek zal aan de Spaanse school op Tenerife worden gebracht. Dit zal in maart 2019 plaatsvinden. Ook hier kunnen weer vier leerlingen van het Comenius College naar toe. Zelf is het Comenius College gastschool in oktober 2019. Dan zullen van elke school vier leerlingen hier naar toe komen. Tegen die tijd zullen leerlingen in bepaalde klassen benaderd worden om gastgezin te willen zijn.

Het project Let’s talk about Soil! Is een prima, leerzaam project met enthousiaste scholen die er zin in hebben om er hard aan te werken. Het Comenius College zal daar zeker niet bij achter blijven!

 

Niek Bogaard

« ga terug