Economie

In de onderbouw krijg je in het eerste en tweede leerjaar nog geen economie maar gelukkig wel in klas 3. De maatschappij is immers vol met economie!

Heel eenvoudig gezegd bekijken we bij economie hoe we aan ons geld komen en waaraan we dat weer uitgeven. Misschien krijg je nu zakgeld of verjaardagsgeld en wellicht koop je daar iets leuks mee, of zet je het op je spaarrekening.

Ook gaan we het hebben over lenen en de kosten hiervan . Milieu is een actueel onderwerp waar we aandacht aan besteden in combinatie met het produceren van goederen. Natuurlijk speelt werk en werkloosheid in een land een grote rol, dit zal in onze lessen dan ook niet ontbreken. De invloed van de overheid bij dit alles is niet onbelangrijk , en wat te denken van de invloed die de Europese Unie heeft op ons doen en laten. Je zult begrijpen dat we daar in de lessen zeker aandacht aan besteden.

In de bovenbouw (vanaf H4 en V4) kun je dan ook weer met economie te maken krijgen afhankelijk van het profiel dat je kiest.

Je komt in aanraking met tal van maatschappelijke verschijnselen. Je leert de verschijnselen van de arbeidsmarkt en de oorzaken van werkloosheid kennen en je leert welke maatregelen er getroffen kunnen worden om werkloosheid te bestrijden.
Een ander gedeelte van de leerstof gaat over geld. Wat is geld en hoe kan het dat er steeds meer geld bij komt. Je leert onder andere wat conjunctuurverschillen zijn, waarom buitenlandse handel belangrijk is, hoe wisselkoersen tot stand komen en wat de rol van de Europese Bank in het betalingsverkeer is. Ook kijken we naar het verband tussen de prijs van een product en de gevraagde hoeveelheid van een product. Wanneer en onder welke voorwaarden maakt een ondernemer winst of zelfs maximale winst. We belichten ook de rol van de overheid in het economisch leven.