Schrijfster Eva Burgers boeit eersteklassers op Comenius Rotterdam

oktober 2019

Comenius College Rotterdam doet er alles aan om de leerlingen plezier te laten beleven aan het lezen van boeken. Niet alleen mogen leerlingen gratis boeken lenen uit de goedgevulde schoolbibliotheek, maar ook kwam er maandag 14 oktober een heuse schrijfster op school, Eva Burgers. De leerlingen uit twee eerste klassen hingen aan haar lippen.

Eva Burgers, bekend van jeugdthrillers als ‘Complot’, ‘Wanhoop’ en de Kaya Crime-serie, vertelde dat ze altijd graag schreef én dat ze bij de politie wilde. Beide dromen kon ze realiseren. Ze heeft vijftien jaar bij de politie gewerkt, zowel in uniformdienst - dus als agent op straat - als bij de recherche en de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Haar ervaringen verwerkt ze in haar boeken. Aanvankelijk schreef ze die naast haar werk, maar vier jaar geleden besloot ze om te stoppen met haar politiewerk.

Rijk worden van het schrijven
Sommige boeken van Eva zijn goed verkocht, zoals ‘Fataal’ en ‘Complot’. Daarvan gingen 15.000 exemplaren over de toonbank. ‘Maar rijk word je niet snel van boekenschrijven’, legt ze uit, want ze krijgt als schrijfster maar tien procent van de verkoopprijs van elk verkocht boek. Toch zijn er wel schrijvers en schrijfsters rijk geworden, zoals J.K. Rowling – van de Harry Potter-boeken – en Roald Dahl, de grote voorbeelden van Eva.

Scenario’s voor politieseries
Eén van haar boeken, ‘Sneeuwstorm’, wordt mogelijk verfilmd. Eva schrijft trouwens ook scenario’s voor politieseries op tv, zoals ‘Moordvrouw’ en ‘Penoza’. Dat is anders, legt ze uit, ‘je schrijft dan vooral dialogen, dus teksten die acteurs moeten uitspreken.’

Succesvol bezoek
De leerlingen stellen na afloop van Eva’s verhaal vragen als ‘Op welk boek bent u het meest trots?’, ‘Mist u het werken bij de politie?’ en ‘Wat vindt u het leukst aan schrijven?’. Na deze vragenronde leest Eva nog voor uit ‘Complot’, het boek over infiltratie waarop ze het meest trots blijkt te zijn en dat ze ‘heel spannend’ noemt. Ze schenkt verder twee van haar boeken aan de schoolbibliotheek: ‘Flashback’ en ‘Stille getuige’.
Een van de leerlingen neemt deze boeken meteen mee naar huis om te gaan lezen. Een andere leerling vertelt dat ze door het schrijversbezoek van plan is om in het boek ‘Fataal’ te beginnen. Aan deze reacties is te merken dat Eva’s bezoek succesvol is geweest.

Leesbevordering
Sanne Veerman, lerares Nederlands, heeft het schrijversbezoek georganiseerd. Ze vertelt dat de leerlingen in de brugklas het eerste halfjaar van dit schooljaar mogen kiezen uit vijf boeken van de serie ‘Vroege Lijsters’. ‘Flashback’ van Eva Burgers is een van deze vijf titels. Een aantal leerlingen leest dit boek daadwerkelijk.
Het is de bedoeling van deze opzet dat de leerlingen plezier krijgen in het lezen. Ze hoeven dan ook geen boekverslag te maken, maar praten wel met andere leerlingen die hetzelfde boek lezen over wat ze ervan vinden. Dat kan aan de hand van kaartjes met vragen van Aiden Chambers. Het gesprek op basis van deze vragen kan leerlingen helpen bij hun waardering en beleving van de tekst.
Meer informatie: https://www.comenius.nl/Scholen/Comenius_College_Rotterdam_

« ga terug