Veelzijdig vakkundig

De opleiding Veelzijdig Vakkundig is geschikt als je je breed wilt oriënteren, want kiezen mag je nog uitstellen. Het is een beroeps oriënterende opleiding, wat betekent dat we je helpen om te ontdekken welk beroep bij jouw interesses en talenten past. Als je hier een helder beeld van hebt kun je beter een vervolgopleiding kiezen die bij je past. Wij willen dat jij terecht komt op een plaats waar jij je dromen kunt waarmaken.
 
Talent & Ontwikkeling

In deeerste twee jaar krijg je het vak Talent & Ontwikkeling. Van beroepen uit allerlei beroepsgroepen maak je opdrachten en leer je over het werken in die richting. Ook ontdek je welke kwaliteiten je voor een beroep nodigt hebt en of dit beroep bij jou past. Zo ontdek je je eigen talenten en kwaliteiten.
In het derde leerjaar komt de praktijk aan de beurt: je gaat op stage. Tijdens de lessen in de leerjaren 3 en 4 is er aandacht voor je toekomstige baan en carrière. Na vier jaar stroom je door naar de mbo-opleiding die past bij jou.

 

Profielen
Voor je examenprofiel kun je kiezen uit:

  • Dienstverlening en producten (D&P)
  • ​Media, Vormgeving en ICT (MV))



Dienstverlening & Producten (D&P)


Bij dit verfrissende nieuwe profiel zul je ontdekken wie je bent: waar gaat je hart naar uit en waar ben je goed in? Deze 2 jaar kun je je breed oriënteren op loopbaan en werkveld.
Bij D&P werk je aan een actieve beroepshouding, zelfstandigheid en zelfvertrouwen en doordat er keuzemodules zijn (uitleg over keuzevakken vind je hier onder). In leerjaar 3 en 4 heb je 4 verplichte profielvakken:

Profieldeel 1: Het organiseren van een activiteit
Een activiteit organiseren in opdracht, een uitgebreid draaiboek leren maken, begroting maken. Zaken leren op het gebied van milieu en veiligheid, basiskennis catering (ook praktijk koken).
Profieldeel 2: Presenteren, promoten en verkopen
Leren presenteren, werken aan je zelfvertrouwen, professioneel communiceren, zowel in woord als schrift. Allerlei vaardigheden die je in elke beroepsgroep kunt gebruiken.  Profieldeel 3: Product maken en verbeteren
Technische vaardigheden, cad-tekenen, werktekeningen maken, leren werken met schalen en maten, plattegrond tekenen, omgaan met de 3D printer.
Profieldeel 4: Multimediale producten maken
Je wordt bekend met het maken van een script en een storyboard. Het ontwerpen en maken van een app, website en film.

Deze profieldelen worden afgesloten zowel met een School Examen (SE) als met een Centraal Schriftelijk Praktisch Examen (CSPE).

 

 
Media, Vormgeving & ICT (MVI)
 

Ligt je hart bij het ontwerpen en coderen van websites, apps, maar ook bij vormgeving en ontwerpen in de breedste zin van het woord? Dan is de richting MVI echt iets voor jou! Deze technische richting bereid je voor op een uiteindelijk beroep in multimedia design. Je krijgt les in de Adobe software programma's.
In deze richting krijg je 4 verplichte profielvakken:

Profieldeel 1: 2D/3D
In dit profieldeel ga je leren van een 2D tekening een 3D model te maken en hoe dit als het ware de bouwtekening vormt voor jouw 3D model.
Profieldeel 2: Interactieve Vormgeving Productie
Hier leer je hoe je een app ontwerpt, van idee ontwikkeling naar flowchart tot het coderen en daarnaast leer je een website ontwerpen en maken. Daarnaast leer je een interactief document te maken.
Profieldeel 3: Audiovisuele Vormgeving en Productie
Je leert een storyboard ontwerpen, een script en tot slot ga je zelf filmen en de beelden bewerken. Ook ga je animeren, zoals bijvoorbeeld een bewegend logo voor een website.
Profieldeel 4: ICT; (Informatie en Communicatie Technologie)
Excel bestanden maken, zoals facturen. De bestanden verwerken, deze gebruiksklaar maken en een klant voorzien van advies hierover.
Software installeren en hardware onderdelen (de)monteren, onderdelen vervangen en aansluiten. Ook leer je een eenvoudige ICT-infrastructuur te installeren.

Deze profieldelen worden afgesloten zowel met een School Examen (SE) als met een Centraal Schriftelijk Praktisch Examen (CSPE).
 
Om de opleiding nog persoonlijker te maken kies je in de derde en in de vierde klas voor een keuzemodule.
Dit geldt voor MVI en voor D&P. De keuzemodules zijn:
Media; met bijbehorende vakken-> Digispel en Fotografie
Digispel: maak je eigen educatieve game.
Fotografie: leer alles over fotograferen en foto’s bewerken.
 
Retail; met bijbehorende vakken-> Ondernemen en Commercieel
Ondernemen: start je eigen onderneming en probeer winst te maken.
Commercieel: hier leer je winkelwerkzaamheden, zoals een verkoopgesprek voeren en de kassa bedienen. Ook leer je winkelformules herkennen.
 
Design; met bijbehorende vakken->Vormgeving en Sign
Vormgeving en Typografie: Overal vind je cijfers en letters terug Allemaal op hun eigen manier vormgegeven hiermee ga jij ook aan de slag bv door je eigen Cover van een magazine te maken.
Sign: Mooie bestikkerde auto? Of een winkelruit? Met dit keuzevak leer je dit.

Deze keuzemodules worden afgesloten met een School Examen (SE).