Als UNESCO-school willen we de wereld een stukje mooier maken

 

Het Comenius Nieuwerkerk is een UNESCO-school. Kort gezegd betekent dit dat wij onze leerlingen willen opleiden tot bewuste wereldburgers. Mensen die verder kijken dan hun eigen vertrouwde dorp, die zuinig zijn op de planeet, meedenken over oplossingen en daar zelf actief aan bijdragen. We dagen je uit om de wereld een stukje mooier te maken!

Elke UNESCO-school besteedt aandacht aan vier UNESCO-thema’s: duurzaamheid, wereldburgerschap, vrede en mensenrechten en intercultureel leren. “Wij organiseren elk jaar drie ‘wereldweken’ gekoppeld aan deze thema’s”, Tijdens zo’n week zijn er allerlei leuke activiteiten, workshops en excursies. In de haven van Rotterdam krijg je bijvoorbeeld te zien hoe daar duurzaam gewerkt wordt, tijdens een Repair Café herstel je apparaten die anders weggegooid zouden worden en je maakt een kunstwerk van restmaterialen.”

Bij een thema als intercultureel leren bezoek je bijvoorbeeld een kerk, een synagoge en een moskee. In het Humanity House wat vluchtelingen allemaal meemaken. “Daarna hebben we een gesprek over mensenrechten en solidariteit. Deze weken zijn heel waardevol. Een term als duurzaamheid of wereldvrede staat vaak ver van de leerling af. Klink saai en wat kan ik ermee? Maar door de activiteiten in de projectwerken gaan de thema’s leven. Dan zie je vaak dat leerlingen eigenlijk heel idealistisch zijn. Ze worden echt boos om de plasticsoep in de oceanen en willen iets doen tegen armoede. Het is tof om te zien hoe de wereldweken dat vuurtje kunnen aanwakkeren.”

Website Unesco-scholennetwerk

 

Unesco activiteiten

 World Cleanup day
 De week tegen het pesten
 Sponsorloop Leprastichting
 Dag van de duurzaamheid
 Klimaattop Zuidplas
 Visitatie
 Write for Rights’ Amnesty International
 Project voedselbank
 Paarse vrijdag
 Wereld oceanen dag