Decanaat op Comenius Krimpen

Om leerlingen een goed inzicht te geven op hun kwaliteiten en mogelijkheden voor een vervolgopleiding, krijgen zij begeleiding bij de keuze voor hun verdere loopbaan. Dit wordt LOB genoemd: loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

Loopbaancompetenties

Er zijn vijf loopbaancompetenties die jongeren in kunnen zetten bij het vormgeven van hun loopbaan. Met behulp van de vijf loopbaancompetenties kunnen leerlingen keuzes maken en zelf hun loopbaan sturen.

De vijf loopbaancompetenties zijn: 

 • Kwaliteitenreflectie: wat kan ik het beste en weet ik dat?

 • Motievenreflectie: wat wil ik, waar ga en sta ik voor en waarom?

 • Werkexploratie: welk soort werk past bij mij en waarom?

 • Loopbaansturing: hoe bereik ik mijn doel en waarom zo?

 • Netwerken: wie kan mij helpen mijn doel te bereiken en waarom die mensen?

  Vakkenpakket en profielkeuze

  In klas 1 starten wij met Qompas. Qompas is een online programma waar onder andere kwaliteitenreflectie en motievenreflectie naar voren komen: kijken naar jezelf en ontdekken wat je wilt en wat je kunt. Aan het einde van klas 2 gaan onze mavoleerlingen een vakkenpakket kiezen. Hiervoor gebruiken de leerlingen als ondersteuning ook de online methode Qompas. Via deze methode leren zij alles over de vijf loopbaancompetenties, worden zij door vragen uitgedaagd om na te denken waar hun kwaliteiten liggen en welk werk bij hen past. Door het volgen van deze methode komt er meer zicht op welke vakken belangrijk voor hen zijn en wat de beste keuze is.

  Onze havoleerlingen gaan ook met de methode Qompas aan het werk. Klas 3 havo staat in het teken van een profiel kiezen, waarmee zij in de bovenbouw van de havo verder gaan. Tevens geven wij voorlichtingen en informatieavonden over de profielen mavo en havo en vakkenpakketten. 

  Mavo 4

  De keuze van een vervolgopleiding is voor mavo 4 een belangrijke. Het decanaat begeleidt leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) bij het maken van deze keuzes, de doorstroom naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) of naar havo. De decanen verstrekken informatie, voeren gesprekken met leerlingen en/of hun ouders om hen daarbij goed te begeleiden. Ook worden er activiteiten georganiseerd voor de leerlingen om het keuzeaanbod te bekijken.

   Wie zijn er betrokken bij LOB?

  Meneer Geenen en meneer van Lindert zijn, samen met de mentoren, het aanspreekpunt voor het decanaat en LOB. U kunt contact opnemen met onze decanen.