Schaken met meneer Mostert

november 2019

"Meneer? Wanneer gaan we weer schaken?"

 Dit was de vraag die ik gedurende de start van het schooljaar met steeds meer tegenzin moest beantwoorden, omdat ik wist dat ik die week weer een te volle agenda had. “Deze week niet, vergaderingen…” De gezichten van de leerlingen die het kwamen vragen veranderden direct van hoopvol naar enigszins teleurgesteld. “Stom.”

Gelukkig kon ik de leerlingen verblijden toen ik ze vertelde dat op donderdag 10 oktober de eerste schaakmiddag van het nieuwe schooljaar zou zijn. Ik had goede moed op een leuke groep, omdat ik verschillende leerlingen al had horen zeggen zeker te zullen komen. Natuurlijk was Marloes weer aanwezig, onze kampioen van vorig jaar, en ook haar directe concurrent van toen, Jordy. Met Alysshia en Ludgero, die overigens nu al voor het derde jaar achtereen meedoet, zagen we nog meer bekende schaakgezichten. Wesley moest deze middag aan zich voorbij laten gaan wegens andere verplichtingen, maar liet weten er de volgende keer echt bij te zullen zijn. Nadia, Alyssa en Dylan maakten de club compleet.

We splitsten de groep in twee, waarbij 3 leerlingen schaakles kregen van dhr. Schipper en 4 leerlingen de gouden regels van de schaakopening leerden. De laatste groep stemde steeds voor de beste zet, waarna we de voor- en nadelen van de zetten bekeken. Erg leerzaam! Na een klein uurtje werden de schaakborden, -stukken en -klokken uit de kast gehaald en werd er weer fanatiek als vanouds gespeeld.

Het leek niet erg lang te duren voor de leerlingen hun ritme en plezier van vorig jaar weer te pakken hadden. Er werden weer mooie partijen op het bord gezet, waarbij de nieuwe leerlingen het de anderen af en toe best lastig maakten. Zo leek Alyssa bijvoorbeeld een goed gevoel voor het spel te hebben, die direct aanschoof tegen de huidige kampioen. Marloes trok uiteindelijk aan het langste eind, maar toen ik vroeg wat ze gedaan had gaf ze toe een moeilijke wedstrijd gespeeld te hebben: “Ja, ik heb gewonnen, maar zij speelde echt goed!”

Dylan had nog niet veel ervaring in het schaken, maar straalde een groot enthousiasme uit. Dat is waar het natuurlijk allemaal mee begint. “Veel oefenen, dan word je vanzelf beter.” Dylan volgde mijn advies direct op, speelde meerdere potjes en als er niemand vrij was schaakte hij verder op zijn telefoon. Mooi dat ook dit jaar de spelvreugde weer zo aanwezig is!

Alysshia speelde met hetzelfde enthousiasme, ook zij had er weer zin in. Nadia pakte het anders aan en schoof zich aan de zijde van Alyssa. Samen zochten ze naar de goede zet en zo had ook Nadia een eerste aanraking met de schaaksport. Ten slotte Jordy en Ludgero. Zij speelden een lange en spannende partij. Lang was het niet echt duidelijk wie er zou gaan winnen, tot Jordy de winnende zet zag. Hij zei later getwijfeld te hebben over een andere zet, waarbij Ludgero misschien weer gewonnen zou hebben. Zo te horen belooft de komende competitie weer een spektakel te worden.

(Weer) later dan gepland gingen de leerlingen naar huis. Het was wederom een geslaagde middag en sportiviteit voerde steeds de boventoon. Gezelligheid en goed nadenken gingen prima samen. De volgende keer zullen we nog wat regels en tactieken doornemen, waarna de competitie op het punt van beginnen staat.

 

« ga terug