10 Tips om met uw kind een gesprek over de toekomst aan te gaan

Tijdens de pubertijd kan een kind als een ander persoon ogen. Uw kind ondergaat veranderingen in o.a. de hormonale spiegel waardoor het gedrag van uw kind soms passief, onnavolgbaar of explosief kan zijn (niet per se in die volgorde ☺). Houd vast aan het feit dat u het bent die uw kind het beste kent, de jaren die u geïnvesteerd heeft in de opvoeding van uw kind zullen zich gaan uitbetalen als uw kind zich ontwikkelt naar jong-volwassenheid. Het kiezen van een middelbare school is een belangrijke gebeurtenis in het leven van uw kind. Op het Comenius erkennen wij het belang van deze keus en het belang van uw visie op de opvoeding van uw kind. We nodigen u uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek om hier verder over te praten. Hieronder geven we u 10 tips om het gesprek met uw kind over de toekomst aan te gaan.

  1. Kies de omgeving 

Het is u vast wel eens opgevallen, niet elke omgeving is even geschikt om met uw kind een gesprek aan te gaan. Soms lukt het beter bij een autoritje bij een autoritje of ‘s avonds laat, net na bedtijd, als uw kind in bed ligt. Maak gebruik van deze momenten en ga juist dan het gesprek aan. Is oogcontact via een achteruitkijkspiegel of een half uurtje later naar bed niet een kleine prijs om te betalen voor een waardevol gesprek met uw kind?

  1. Tijdens een samenwerkende activiteit 

De juiste setting van een gesprek kan ook zo maar een activiteit zijn. Sterker nog, tijdens een activiteit waar samenwerking, en dus communicatie, noodzakelijk is kan bij uitstek geschikt zijn om uw kind op de spreekstoel te krijgen. 

  1. Neutrale vragen i.p.v. suggestieve

Maak gebruik van neutrale vragen. Open vragen zijn meestal neutraal. Vraag “Hoe denk jij hierover?” in plaats van “Het zou fantastisch zijn als…. vind jij ook niet?”.

  1. Focus op successen uit het verleden

De meeste pubers weten niet wat ze willen en het overgrote deel lijkt deze limbo ook niet in de minste mate storend te vinden. Sterker nog: ‘het boeit niet’. Focus daarom in een gesprek over de toekomst op successen uit het verleden, hobbies, sporten, schoolopdrachten, projecten met vrienden en familie waar uw kind plezier uit haalde en successen mee had behaald. Gebruik deze ervaringen als kapstok voor het kijken naar de toekomst.

  1. Praten doe je met je oren 

Deze one-liner, uit het lesboek Jong Bedrijf, helpt leerlingen van het Comenius CBC een verkoopgesprek aan te gaan. Het is echter eveneens hier van toepassing. Het is niets nieuws, Socrates begon hier enkele millennia geleden mee. De kunst van het luisteren. Hoe meer u uw kind aan het woord laat hoe meer deze zich betrokken voelt bij het gesprek. 

     6. Geef verantwoordelijkheid en vertrouwen

Hoewel pubers het lang niet altijd aan kunnen, verlangen zij naar verantwoordelijkheid en vertrouwen). Geef hen kaders waarbinnen zij fouten kúnnen maken en help hen te leren van deze fouten. Door ze ‘serieus’ te nemen staat u sterker als u uw verwachting uitspreekt dat zij zich serieus opstellen in een gesprek. 

  1. Maak gebruik van uw kinds expertises

Een andere manier om uw kind serieus te nemen en vertrouwen te geven is om gebruik te maken van de expertises van uw kind. Vraag hen bijvoorbeeld “Wat maakt nou eigenlijk een goede docent?

   8. Gebruik lichaamstaal

Dit is niet de plek om de mythe dat 93% van communicatie non-verbaal is te debunken, toch berust elke mythe op een kern van waarheid en mag het belang van lichaamstaal niet worden onderschat. Neem een actieve houding aan, knik of leun naar voren als uw kind aan het woord is, zorg ervoor dat uw handen zichtbaar zijn, breng een hand naar uw borst als het gesprek emotioneel wordt. Het zijn allemaal non-verbale tekenen van uw betrokkenheid en geïnteresseerdheid in uw gesprekspartner. Een andere bewezen techniek is het ‘spiegelen’ van de lichaamstaal van uw gesprekspartner, deze kan ook hilarische uitkomsten hebben en is om die reden ook in te zetten om uw kind zich bewust te maken van de eigen houding.

  1. Gebruik de stilte

Een laatste ‘truc’ uit de doos van de verkoper, gebruik de stilte. Nadat u uw vraag heeft gesteld en er niet direct een antwoord komt houdt u in om zelf het antwoord (gedeeltelijk) in te vullen. Wanneer u dit doet zal, in veel gevallen, uw kind deze ‘uitweg’ nemen en blijft u zitten met de vraag of u nu wel een ‘echt’ antwoord hebt gehad. In plaats daarvan kunt u zeggen “Neem je tijd” of vraag “Zal ik mijn vraag anders stellen?”. 

  1. Stel haalbare (hoeveelheid) doelen 

Beperk de doelen die u heeft in het gesprek. Probeer niet te veel te bereiken, sluit liever een prettig gesprek op tijd af waardoor uw kind ook gemakkelijker een volgend gesprek aan zal gaan. Benoem het succes uit het gesprek en spreek uw waardering hiervoor uit. 

Wij weten uit ervaring hoe uitdagend het opbouwen van een waardevol gesprek met een puber kan zijn. De ervaring en kennis van onze mensen staan natuurlijk tot uw beschikking als u behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op via een van de buttons in dit artikel. Ook als u ervoor kiest om uw kind direct in te schrijven zullen wij contact met u opnemen om een gesprek in te plannen over de keuzemogelijkheden en het toekomstbeeld dat wij u kunnen bieden. 

   

CBC@comenius.nl
vmbo basis/kader
010-459 59 00
direct aanmelden