Bezoek penitentiaire inrichting mavo 4

maart 2024

Afgelopen woensdag begon voor de leerlingen van MAVO 4 met een welkomstwoord van de directeur van de PI in Dordrecht. Na het welkomstwoord volgde een gesprek met het gevangenispersoneel en twee gevangenen als onderdeel van een mooi programma dat ze voor ons hadden samengesteld. Op het programma stond ook een rondleiding, waar de leerlingen zich vooral op hadden verheugd!

De gevangenen deelden hun persoonlijke ervaringen en wisten de leerlingen te prikkelen met vragen als: "Voor wie is 1000 euro veel geld?" Met deze vraag wilden ze duidelijk maken dat sommige jongeren de waarde van geld niet kennen en snel geld willen maken door de criminaliteit op te zoeken. Ze benadrukten dat dure kleren van merken als Gucci en Louis Vuitton geen echte waarde hebben en kunnen leiden tot veel ellende en een straf in de gevangenis. De gevangenen vertelden de leerlingen dat ze elke euro moeten waarderen en het najagen van snel geld om luxe merken te kunnen betalen voor korte duur is. Voor hen is het allemaal niet waard geweest, ten opzichte van de pijn die ze zichzelf en hun naasten hebben aangedaan.

Het gevangenispersoneel vertelde onder andere over het proces van binnenkomst in voorarrest als iemand nog verdachte is voordat zijn zaak door de rechter is beoordeeld, hoe het proces verloopt na het vonnis van de rechter en hoe er gewerkt wordt aan herstel met slachtoffers, nabestaanden en eigen familie. Er ontstond een mooie interactie en een aantal leerlingen toonde lef door gedurfde vragen te stellen!


De directeur, gevangenen en het personeel hadden als doel om de leerlingen te laten zien dat verkeerde keuzes, zoals met verkeerde vrienden omgaan, wapens dragen en drugs dealen, grote problemen kunnen veroorzaken. Ze hopen dat de leerlingen door het zien van de gevangenis en het spreken van de gevangenen goede keuzes voor hun eigen toekomst zullen maken.

Na het eten van een broodje kregen de leerlingen als laatste onderdeel van het programma eindelijk die rondleiding door de PI! Ze mochten de cellen van binnen bekijken, kregen een kijkje in de ruimtes waar de gevangenen bezoek ontvangen en de ruimte waar de gevangenen binnenkomen en gevisiteerd worden. De bewaker legde uit dat het woord visiteren betekent dat de gevangenen uit de kleren moeten en worden gecontroleerd. De leerlingen stonden in de ruimte en konden zich er een voorstelling bij maken. De bewaker liet weten dat de gevangenen dat deel van het proces het moeilijkst vinden. Iets wat de leerlingen zich heel goed konden voorstellen!

Na de rondleiding keerden de leerlingen met een zwarte tas gevuld met hebbedingetjes terug naar school. De leerlingen hebben er een mooie ervaring bij en voorkennis over het thema Criminaliteit, dat we de komende periode als laatste onderdeel voor het examen bij Maatschappijkunde gaan behandelen.

Hopelijk heeft de excursie de leerlingen naast het gevulde tasje, de ervaring en voorkennis ook een persoonlijke groei over het Nederlandse strafsysteem opgeleverd !

« ga terug