Gastles lokale politiek CMC mavo 4

maart 2024

Op de laatste dag voor de voorjaarsvakantie kregen de leerlingen van MAVO 4 een interessante gastles van twee medewerkers van de gemeente Capelle aan den IJssel, Kirsten van Adrichem en Patty Woesing, tijdens het vak Maatschappijkunde. Normaal zouden we naar het gemeentehuis gaan, maar deze keer kwam de gemeente naar onze school. Erg fijn dat het kon!

De gastles stond volledig in het teken van het lokale bestuur. De leerlingen kregen een presentatie en stelden goede vragen zoals: ‘’Heeft de burgemeester een proeftijd? Kan de burgemeester herkozen worden? Kun je ook burgemeester worden als je beperkingen hebt? Kan een burgemeester ook weggestuurd worden? Kun je lid worden van de jongerenraad als je jonger bent dan 18 jaar?’’

De leerlingen toonden hiermee interesse en hebben veel geleerd van de antwoorden die ze kregen. Dat was nog niet alles. Ze hebben nog meer geleerd over de gemeenteraad. Wist u dat de gemeenteraad drie belangrijke rollen heeft? Ze maken wetten (ja, net als in Den Haag!), ze controleren of alles goed gaat in de gemeente, en ze vertegenwoordigen de burgers.

Ook hoorden de leerlingen dat het aantal raadsleden in de gemeenteraad kan verschillen per gemeente, afhankelijk van het aantal inwoners. Gemeente Capelle aan den IJssel heeft er 33. Ook handig om te weten!


De presentatie ging ook over de verschillende instrumenten die een raadslid heeft om zijn of haar werk goed te doen. Denk aan het stellen van vragen, debatteren en stemmen. De leerlingen leerden ook hoe de gemeenteraad bijeenkomt voor vergaderingen en beslissingen neemt. Dat doen ze 7 keer per jaar. Is het niet weinig dat de gemeenteraad maar 7 keer per jaar vergadert, vroeg een leerling?

Verder kregen de leerlingen ook uitleg over ambtenaren en wethouders die helpen bij het besturen van de gemeente. Zij werken samen met de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat alles goed loopt in de stad. Ook werken ze samen met de Capelse Jongerenraad, die benaderbaar is voor allerlei vragen over de stad. Een aantal leerlingen was erg enthousiast over de jongerenraad en wilde er meer over weten. Zij kregen het advies om de website en het Instagram-account van de jongerenraad te raadplegen.

De school kreeg een uitnodiging van de gastsprekers om in de toekomst het gemeentehuis te bezoeken of weer langs te komen. Misschien kunnen we een deelraadslid of iemand van de jongerenraad uitnodigen? Dit smaakt in ieder geval naar meer!

Kortom, deze gastles was niet alleen leerzaam, maar ook leuk. We weten nu veel meer over hoe de gemeente werkt en wie er allemaal aan bijdragen. Op naar de volgende gastlessen op 22 maart aanstaande over de risicofactoren van criminaliteit en op 2 april over de rechtspraak.
 

« ga terug