Van groep 8 naar de brugklas

Bent u op zoek naar een geschikte school in het voortgezet onderwijs voor uw kind? Dan is het Comenius Lyceum een uitstekende keuze. Voor onze onderwijsniveaus klik hier.

Het Comenius College is een christelijke school. Onze christelijke identiteit zie je terug in de manier waarop we met elkaar omgaan, de sfeer, de dagopeningen, de vieringen van christelijkefeestdagen, acties voor goede doelen en het wekelijkse godsdienstonderwijs.

Op het Comenius College hebben wij oog voor elkaar,  staan onze leerlingen centraal en krijgen ze kansen om later te kunnen worden wat ze willen.
Dit noemen wij het Comenius DNA.

De overgang van groep 8 naar de brugklas is natuurlijk een grote stap. De ene leerling vindt het heel spannend om voor het eerst naar het Comenius te komen, terwijl de andere leerling er al heel lang naar uit kijkt.

 

Meer informatie kunt u terugvinden in de presentatie van de informatieavond.

  

Om de overstap soepel te laten verlopen, besteden we op het Comenius College veel aandacht aan dit proces door middel van de volgende activiteiten.

Kennismakingsmiddag
Al voor de zomervakantie starten we met een kennismakingsmiddag. Op deze middag komen de leerlingen op school om kennis te maken met hun nieuwe klas en met hun mentor.
Er wordt informatie over de start van het schooljaar gedeeld. Daarnaast worden er al verschillende kennismakingsspelletjes gedaan, om ervoor te zorgen dat de leerlingen al wat namen kennen als ze na de zomer op school komen.

Introductiedag
Aan het begin van het schooljaar is er voor de brugklassers eerst een introductiedag. Tijdens deze dag komen de leerlingen op school een ochtend samen met hun mentor en klas.
De roosters worden uitgedeeld en er wordt veel informatie gegeven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je te laat komt, of als je een keer naar de orthodontist moet? Na deze ochtend zijn de leerlingen écht klaar om op het Comenius Lyceum te starten.

Mentorlessen
Elke brugklas heeft aan het begin van het jaar een mentorles. In  die mentorles wordt aandacht geschonken aan studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden. Met behulp van een beproefde lesmethode wordt er zo snel mogelijk voor gezorgd dat de leerlingen zich thuis voelen in de klas en dat er een veilige sfeer in de klas ontstaat.

Levend ganzebord
In de eerste weken van het schooljaar is er een aantal activiteiten om elkaar en de school beter te leren kennen. Zo wordt bijvoorbeeld aan het einde van de eerste lesweek al jarenlang het levend ganzenbord gespeeld. Dit spel zorgt ervoor dat de leerlingen het gebouw en hun klasgenoten beter leren kennen. In groepjes rennen de leerlingen door de school om in korte tijd zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Na dit spel kent elke leerling het schoolgebouw op zijn duimpje!

Brugklaskamp
De introductieperiode wordt na een paar weken afgesloten met het brugklaskamp. Drie dagen lang gaan de brugklassers samen met hun mentorklas en mentor op kamp. Tijdens deze dagen worden er een hoop spellen gespeeld waardoor de leerlingen elkaar nog beter kunnen leren kennen. Aan het eind van de week zijn de brugklassers omgedoopt tot echte Comeniusleerlingen.