CCN verstrekt menstruatieproducten

oktober 2022

Ongesteld… Veel meisjes vinden het lastig om erover te praten, te meer als zij moeite hebben met het betalen van de menstruatieproducten. Daarom hebben wij als UNESCO school besloten om vanaf nu gratis menstruatieproducten te verschaffen. Tampons en maandverband kunnen opgehaald worden bij de balie. Het effect wat wij hiermee proberen te bereiken is drieledig:

Ten eerste rust in veel situaties nog steeds een taboe op dit onderwerp. Leerlingen kunnen zich bezwaard voelen om aan anderen te vragen of zij extra menstruatieproducten bij zich hebben. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de meiden tussen de 12 en 15 jaar en een kwart van de meiden tussen 15 en 25 het ongemakkelijk vindt om te praten over ongesteld zijn. Op scholen die menstruatieproducten aanbieden wordt hier meer over gepraat, waardoor het taboe deels doorbroken wordt.

Een tweede onwenselijke situatie doet zich voor als een leerling de school moet verlaten, omdat er geen menstruatieproducten beschikbaar zijn. Dit komt vaak voor: 40% van de meiden tussen 12 en 25 jaar heeft wel eens school of werk gemist, omdat zij ongesteld was.

Tot slot is menstruatiearmoede een groot probleem in Nederland. Mensen die onder de armoedegrens, of van een minimum bedrag moeten leven kunnen moeite hebben om menstruatieproducten te kopen. Een op de tien jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) heeft soms te weinig geld om te kopen wat ze nodig heeft tijdens een menstruatie.

Dit past bij de Unesco-waarde kwaliteitsonderwijs, omdat zo meer leerlingen zich veiliger voelen op school en minder lestijd missen. Daarnaast is het een duurzaam plan dat emancipatie bevordert en aansluit bij de Sustainable Development Goals, bijvoorbeeld bij SDG1: geen armoede en SDG 4: kwaliteitsonderwijs.

(lees ook het artikel van UNESCO)

« ga terug