Geslaagde leerlingen komen hun cijferlijst ophalen.

juni 2020

Lees hier het krantenartikel dat te lezen is in Hart van Holland-Zuidplas

Ze deden geen eindexamen, maar zijn binnenkort wel een schooldiploma rijker. Drieënveertig mavo-leerlingen kregen donderdag het verlossende bericht van het Comenius College dat zij geslaagd zijn voor hun examens.

Ook voor directeur Bas Visser is het wennen. Hij staat er bij de ingang van de school in Nieuwerkerk wat verloren bij. “Normaal geef ik elke leerling een hand en een schouderklopje, nu is het een felicitatie op afstand.”

Het was een bijzonder laatste schooljaar. Door corona werd het eindexamen geschrapt, waardoor alleen de schoolexamens meetelden voor het eindcijfer. “Het element spanning was dit jaar daardoor veel minder”, merkt Visser op. “Dat is wel apart, want die stress en de ontlading als het goed is gegaan, heb je nu ook veel minder.”

Visser heeft het nog niet gezegd of Alexandre Huang komt relaxt met zijn net opgehaalde cijferlijst aanlopen. Voor hem was het geen verrassing dat hij eerder op de dag was gebeld met de mededeling dat hij was geslaagd. “Ik stond er heel goed voor na de schoolexamens.” Trots laat hij zijn cijferlijst zien met vijf achten en twee zevens. “Ik ga volgend schooljaar naar de havo, op het Comenius in Capelle.”

Visser: “Normaal telt het cijfer van het eindexamen voor vijftig procent mee. De leerlingen hebben de afgelopen maanden nog wel schoolexamens gedaan, maar dat was nog maar tien procent.”

Worstelen
In één van de lokalen ontvangt examensecretaris Hans Timmer de leerlingen voor hun cijferlijst. “Dit voelt raar”, zegt hij. “Je wilt sommige leerlingen omhelzen. Op afstand heb ik ze zien worstelen. We hebben getracht iedereen zo goed mogelijk door die laatste periode heen te helpen. Ik hoop dit nooit meer mee te maken.”

Jasper Taal is allang blij dat hij op 6 juli zijn diploma mag gaan ophalen. “Mijn cijferlijst is ok, ik ben geslaagd.” Ook zijn vriend Glenn de Oude, met wie hij de opleiding tot junior accountmanager gaat doen, is opgelucht. Corona of niet, de score van het Comenius College is ruim boven de negentig procent. Visser: “Eén leerling is nog niet geslaagd. Die heeft nog een kans via twee verbeteringstoetsen.”

 

(klik op de afbeelding om dit artikel te lezen op de website van de krant)

Door Erik van Leeuwen

« ga terug