Maatschappijleer

De docenten mevrouw C. Luijsterburg, mevrouw C. Mourik, de heer M. Lehmann en mevrouw M. Bholasing nodigen je van harte uit voor het vak maatschappijleer, verplicht vak voor bovenbouw mavo, havo en vwo.

Maatschappijleer is eigenlijk het vak waar het omdraait. Wat zou je zonder dit vak moeten?
In de huidige samenleving draait het om informatie. Een gigantische hoeveelheid informatie bereikt ons elke dag. Wat moeten we ermee? Wat kun je ermee? Hoe vorm je een mening over onderwerpen die ineens naar voren komen? Hoe kun jij zelf besluitvormers beïnvloeden? Hoe word je eigenlijk zelf beïnvloed? Onderwerpen zoals politiek, rechtsstaat, het strafrecht, pluriforme samenleving, de massamedia, werk en gezondheid; ze komen allemaal aan bod.

Theorieën uit de sociale wetenschappen zoals psychologie, sociologie en politicologie zijn de basis waaruit deze onderwerpen bekeken gaan worden.

Kortom: maatschappijleer is een vak waarbij het draait om kennis van zaken, inzicht in hoe processen werken en door middel van een praktische insteek, je bewust worden dat de wereld om je heen zeer complex in elkaar zit, maar dat je in staat bent die te doorgronden.

Maatschappijwetenschappen (verplicht binnen C&M profiel HAVO)

Bij maatschappijwetenschappen leer je, aan de hand van een aantal begrippen, allerlei sociale processen te analyseren. Hoe komt het bijvoorbeeld dat er als iets in de mode is, ineens iedereen hetzelfde aan lijkt te hebben? Waarom is het zo ontzettend moeilijk om je smartphone weg te leggen. Je leert dit soort vraagstukken te onderzoeken, te analyseren en verklaringen te zoeken. Het interessante is dat deze sociale processen niet alleen in ‘het klein’ zijn waar te nemen, maar ook ‘in het groot’, op maatschappelijk niveau. Dus: hoe komt het toch dat jongeren al ruim 10 jaar steeds braver worden? Ze worden minder crimineel, drinken en roken minder, werken harder en sporten meer. Hoe is dat te verklaren? En in hoeverre klopt deze informatie?

In de les leer je natuurlijk begrippen om dit alles mee te analyseren. We passen die begrippen toe bij bijvoorbeeld het kijken naar interessante documentaires. Maar er wordt ook veel tijd besteed in het doen van onderzoek. Onderzoek naar informatie (klopt nieuws wel, en hoe kom je daar achter), maar ook onderzoekjes naar menselijk gedrag. 

 Maatschappijwetenschappen is het enige vak op school dat een inleiding vormt op een sociaalwetenschappelijke, journalistieke, juridische, sociaal- of cultureel-maatschappelijke opleiding. Deze vervolgopleidingen vragen namelijk allemaal een zeker inzicht in maatschappelijke processen en theorieën en de wereld waarin je leeft.