Maatschappelijke betrokkenheidComenius is sponsor van het Beterboek IJsselandziekenhuis

Maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid  het zijn terugkerende items in het hedendaagse nieuws. Ook het Comenius is hier op kleine schaal al mee bezig. Zo sponseren wij jaarlijks met alle scholen o.a. Het Beterboek van het IJsselland Ziekenhuis en de lokale bibliotheek. Want lezen is, naast leuk om te doen, ook erg belangrijk voor de algemene ontwikkeling van onze leerlingen.

Ook op onze scholen staat duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid op de agenda.
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten dat ze een onderdeel zijn van een wereld waar wjj zuinig op moeten zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de 398 zonnepanelen die op het dak van het Comenius College in Nieuwerkerk geplaatst zijn.

Sponsor van Het BeterBoek

Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject "Het BeterBoek" voor de kinderafdeling en dagbehandeling in het IJsselland Ziekenhuis te Capelle a/d IJssel..
Een ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor heel jonge kinderen. Een goede voorbereiding en begeleiding kunnen veel angst en onzekerheid wegnemen. Het BeterBoek helpt hierbij.
Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden gratis Het BeterBoek van Bureau Méteau uitgereikt!  Een mooi initiatief dat wij dan ook graag steunen.

Maar ook de afzonderlijke Comenius scholen zitten niet stil en zijn betrokken bij diverse projecten en initiatieven die onze wereld een heel klein beetje beter maken!

UNESCO schoolComenius Nieuwerkerk is een UNESCO school


Het Comenius College Nieuwerkerk is een UNESCO-oriëntatieschool geworden. Comenius Nieuwerkerk was op zoek naar een inhoudelijke en onderwijskundige "paraplu" die boven de school gehouden kan worden; deze hebben zij gevonden bij Unesco. Samen met Unesco is er een duidelijk profiel ontstaan voor alle initiatieven en vakoverstijgende projecten. De school wil haar leerlingen graag meegeven dat ze behalve deel van de school, ook deel van de wereld zijn.
‘Onze leerlingen zijn de toekomst en het zou toch geweldig zijn als we de ontwikkeling van onze leerlingen zo veel mogelijk toespitsen op de uitdagingen van de eenentwintigste eeuw’ geeft Mark van Burgel, a.i. directeur Comenius Nieuwerkerk, aan.  Een sponsorloop voor de Lepra stichting is een voorbeeld van hoe de leerlingen en docenten dit samen willen bereiken. Het wereldburgerschap van UNESCO is hier niet langer een term, maar opent een venster naar een betere wereld waar onze leerlingen deel van uit maken.
 

Leerlingen Beroepsonderwijs bezoeken wekelijks een zorgcentrumDe Vijverhof- zorgcentrum Capelle

De eerstejaars leerlingen van het Vakcollege mens & dienstverlenen van het Comenius Beroepsonderwijs gaan wekelijks naar de Vijverhof , een zorgcentrum in Capelle aan den IJssel. Zij lopen mee op de verschillende afdelingen en ondersteunen waar nodig. Ze bakken koekjes samen met de bewoners, gaan wandelen etc.  Voor onze leerlingen een mooie manier om theorie en praktijk met elkaar te verbinden en te ervaren hoe het is om met ouderen om te gaan. Ook zijn de leerlingen van leerjaar 1 betrokken bij NLDOET. Afgelopen jaar hebben zij een warme maaltijd gekookt voor een aantal bewoners en hen opgehaald in de Vijverhof en vervolgens op school ontvangen. Een kans om te zien wat een paar uur inzet voor deze bewoners kan betekenen.


The Asian Foundation

 Het Comenius Lyceum heeft dit jaar, op initiatief van een leerling, als goede doel de Asian Foundation gekozen. Deze organisatie zorgt er onder andere voor onderdak van kinderen die geen thuis hebben.  De jaarlijkse markt georganiseerd door de leerlingen van het Lyceum wilde zo geld ophalen voor dit goede doel. Het geld wat wij in slechts anderhalf uur hebben opgehaald is bedoeld voor een Ger. Dit is een traditionele tent in Mongolië. Met de hulp van onze leerlingen, collega’s en bezoekers hebben we het mooie bedrag van €945 opgehaald! 
We kunnen zeggen dat we enorm trots zijn op de leerlingen met hun behaalde resultaat.

 Goede doelen acties