Peer coaching op Comenius Nieuwerkerk

juni 2022

Peer-Coaching Comenius Nieuwerkerk

Met ingang van dit schooljaar is, mede door NPO, een mooi initiatief gestart op Comenius College Nieuwerkerk. Leerlingen uit klas 2 en 3 geven elke donderdagmiddag coaching aan brugklassers. Het mes snijdt aan twee kanten: leerlingen uit klas 2 en 3 herhalen zelf de leerstof, bouwen aan zelfvertrouwen en zijn ambassadeur van de school. Leerlingen uit klas 1 krijgen hulp om achterstanden weg te werken, krijgen pre-teaching van deze coaches en wat vooral fantastisch is dat de sociaal emotionele band beter wordt. Leerlingen begroeten elkaar in de pauze en buiten de lessen. De kloof tussen oudere en jongere leerlingen wordt kleiner. We zien vooral dat stille, rustige leerlingen het soms best spannend vinden. Door de peer-coaching kennen leerlingen van verschillende leerjaren en niveaus elkaar, helpen elkaar en creëren zo onbewust een band. Vooral voor de brugklassers is dit een veilig gevoel: ‘De grotere kinderen ken ik nu beter en vind ik minder spannend’.

Pre-havo

Oorspronkelijk was het idee ontstaan om pre-havo leerlingen (mavo/havo leerlingen met havo potentie) extra bagage mee te geven en te ondersteunen. “Gaandeweg hebben we ontdekt dat juist elke brugklasser deze ondersteuning zou kunnen gebruiken. "We hebben in totaal 30 leerlingen geselecteerd met behulp van mentoren”, aldus Marina Jongeman, docent Engels op Comenius Nieuwerkerk. “Het geeft veel plezier om te zien hoe leerlingen het aanpakken. Het is mooi dat wij als docent hier op kunnen bouwen. Het blijft wel een uitdaging om de coaches de juiste begeleiding te bieden. Dat is een zoektocht waar we continue mee bezig zijn”.

Omdat het idee zo aanslaat bij ouders en leerlingen willen we het geheel uitbouwen. Bas Visser (rector Comenius Lyceum Capelle) en Mark van Burgel (directeur Comenius College Krimpen en Comenius College Nieuwerkerk) hebben de handen ineen geslagen. Mede door NPO Fund Me hebben we een mooi plan opgepakt. Op het Lyceum zitten veel leerlingen in havo en vwo van de ‘buitenvestigingen’ Krimpen en Nieuwerkerk. Deze leerlingen fietsen elke dag terug naar het dorp waar ze wonen. Hoe mooi zou het zijn wanneer deze leerlingen wanneer ze in de bovenbouw havo of vwo zitten ook peer-coaching kunnen doen met mavo 3 of 4 leerlingen op Comenius Krimpen of Nieuwerkerk. Ook op die manier vergemakkelijk je de overstap. Daarnaast vinden leerlingen het ook altijd leuk om terug te keren op hun oude school.

Solliciteren

De peer-coaches moeten solliciteren voor hun coachrol. Op Comenius Nieuwerkerk zien de leerlingen dit dan ook als bijbaan. Ze ontvangen 5 euro als vergoeding. “Uiteindelijk doen we het niet voor het geld”, aldus een van de coaches. Ook ouders bellen ons op hoe leuk ze vinden dat hun kind dit kan en mag doen. Dit jaar wordt de vergoeding betaald uit NPO gelden. Het geld vloeit in dit geval dus letterlijk naar kinderen terug.

Op het Comenius College werken we aan talentonwikkeling, in de breedste zin van het woord. Hoe mooi is het dat we ook aan talentontwikkeling werken waarbij je niet altijd de beste hoeft te zijn, het mooiste werk moet maken of op andere manieren boven het maaiveld uit moet komen. Juist deze vorm van talentonwikkeling draagt bij om het beste uit jezelf te halen en je te mogen en kunnen ontwikkelen in de breedste zin van het woord. Comenius Krimpen, Nieuwerkerk en het Lyceum Capelle zijn er klaar voor!

« ga terug