Highland Games voor tweetalig onderwijs op Comenius Lyceum

september 2021

Schotse taferelen tijdens de Highland Games van het Comenius College 

Boomstamwerpen, touwtrekken en lopen op autobanden. De leerlingen van het tweetalig onderwijs Comenius College streden vrijdag 10 september met en tegen elkaar in de Schotse Highland Games. Onder aanvoering van een doedelzak- en snare drumspeler liepen de leerlingen naar het sportveld waar de Games werden geopend. 

De Highland Games zijn overgewaaid uit Schotland waar in de middeleeuwen de clanspelen jaarlijks werden gehouden. De Highland Games kennen verschillende onderdelen waarbij kracht, snelheid en behendigheid erg belangrijk zijn. 

Voor het eerst vinden de spelen ook plaats in Capelle aan den IJssel, waar 180 leerlingen van de onderbouw van het tweetalige onderwijs zijn verdeeld in ‘clans’. Clan Rob Roy moet boogschieten tegen clan Macbeth en clan Ivanhoe loopt een parcours af tegen clan Outlander. In deze groepen, waarin elke leeftijd vertegenwoordigd is, spelen ze om de winst. “Maar elkaar leren kennen, plezier maken en samenwerken, dat is nog veel belangrijker”,  zegt tto-coördinator Karen Verdel. En daar was het de school nu ook juist om te doen.  

De tweetalige school besteedt niet alleen aandacht aan de Engelse taal, ook de cultuur komt voorbij. ,,Ook dat was een reden om deze Schotse spelen te organiseren’’, zegt Karen Verdel. ,,En daarnaast hadden we ook gewoon zin in een feestje om het tweetalige schooljaar mee te beginnen, een feestje voor leerlingen én docenten”.  

Meer informatie over tweetalig onderwijs op Comenius Lyceum. zie: Comenius college

 

« ga terug