Active to Strengthen European Values in Roemenië

februari 2024

Tijdens mijn reis naar Roemenië heb ik enorm veel geleerd. Niet alleen over debatteren en human rights, maar ook over andere landen en de culturen van die landen. Het is natuurlijk te veel om op te noemen, maar ik denk dat het Erasmus+ project mij het meest heeft geholpen met mijn zelfvertrouwen als ik voor een groep sta om te presenteren.

We hebben heel veel gedaan in één week, maar wat er voor mij echt uitsprong was het sneeuwballengevecht dat we met de andere landen hielden toen het ging sneeuwen in Râmnicu Vâlcea. Het was al avond, maar toch kwam iedereen naar buiten om met sneeuw te spelen. Ik heb door zulke activiteiten ook nieuwe mensen leren kennen, uit veel verschillende landen.

Over human rights en debatteren is natuurlijk veel te zeggen, maar de meest belangrijke activiteit daarvan was natuurlijk het debat. Je moet redelijk snel iets voorbereiden, om vervolgens voor een grote groep te staan met camera's voor het nationale nieuws op je gericht. Dat vond ik echt wel spannend, maar ik heb er ook veel van geleerd en ben uiteindelijk blij dat ik het heb gedaan.

Jannike van den Biggelaar

« ga terug