Excursie Japan

maart 2024

Voor mijn profielwerkstuk wilden ik en mijn teamgenoten de verschillen in stadsecologie tussen Rotterdam en Tokyo onderzoeken. Het was natuurlijk een heel interessant onderwerp, maar het leukste deel was dat wij naar Tokyo mochten gaan om ons onderzoek uit te voeren. Dit was een unieke kans die werd aangeboden door onze school. Het was alleen mogelijk dankzij de inspanningen van mevrouw Twilt en meneer Felix waarvoor wij zeer dankbaar zijn. Het was een lange vlucht, maar dat was het zeker waard.

In Japan kreeg ik een geweldig gastgezin dat mij opving met gastvrijheid. Ik heb veel leuke dingen kunnen beleven. Zo ben ik gegaan naar Shibuya, Enoshima en Akihabara. Daarnaast heb ik genoten van al het lekkere eten zoals yakiniku, sushi en de heerlijke snacks van 7 Eleven. Maar wij kwamen hier met als doel ons onderzoek uit te voeren. Voor ons experiment vergeleken wij de groene gebieden van Tokyo en Rotterdam met elkaar. Wij hebben hiervoor de kwadrant methode gebruikt. Dit hield in dat wij een gebied hebben afgezet in hokjes van 10 m2. Dit hebben wij tien keer gedaan. Wij hebben de planten erin geteld en hieruit konden wij het totale aantal planten schatten in het gebied. Wij hebben dit gedaan in zowel Tokyo als Rotterdam.

Verder heb ik de hele week school gevolgd in AOBA international school. Het was een particuliere school wat inhoudt dat de leerlingen erg rijk zijn. Het was een kleine school, maar voelde toch groot aan. Alle leerlingen kwamen van verschillende landen en de meeste waren niet eens een jaar in Japan. De vakken zijn ook anders hier. Hier hebben zij bijvoorbeeld geen natuurkunde of geschiedenis als vak, maar wel film en psychologie. Het was leuk en leerzaam om een week les te hebben gevolgd op AOBA.

Kortom, ik heb een geweldige tijd gehad in Japan en het was een unieke ervaring die mij altijd zal bijblijven. Ik ben heel dankbaar voor de gastgezinnen, AOBA, mevrouw Twilt, meneer Felix en natuurlijk Comenius College.

Jonathan

 

« ga terug