IONISERENDE STRALENPRACTICUM

maart 2024

Leerlingen uit klas 5 hebben afgelopen dinsdag geëxperimenteerd met radioactive straling. Tijdens de lessen leren ze over halfwaardetijd en vervalreacties, maar kunnen ze het niet ervaren, er zijn simpelweg geen practica op school die echt met radioactief materiaal gedaan worden.

Vanuit de Universiteit Utrecht bestaat er het stralingspracticum. Ze komen dan met radioactief materiaal, röntgenapparaten en meetapparatuur naar de scholen toe en de leerlingen (letterlijk) bloot te stellen aan straling.

Deze kennis is zeer waardevol voor de practicum vaardigheden, maar ook voor veel vervolgopleidingen. Uiteraard maakt de medische wereld veel gebruik van radioactieve straling voor bijvoorbeeld medische beeldvorming, maar ook de transport sectie maar gebruik van röntgenstraling.

De sfeer was bijzonder goed. Er werden goede vragen gesteld en hard doorgewerkt. De leerlingen vonden het best spannend, want straling is echt wel een beetje eng. Maar de hoeveelheid straling waaraan de leerlingen in die 2 uur zijn blootgesteld is 25x minder dan een uur vliegen en dat doen we wel allemaal zonder angst!

« ga terug